Kako napraviti web stranicu? Besplatno i Samostalno

by lip 21, 2021Web stranice

Napisao: Jurica

4 godine iskustva u digitalnom marketingu te mnoštvo zadovoljnih klijenata.

Uvijek sam fokusiran na vas i vaše poslovanje te vam savjetujem i implementiram najbolju opciju za vas.

Napisao: Jurica

4 godine iskustva u digitalnom marketingu te mnoštvo zadovoljnih klijenata.

Uvijek sam fokusiran na vas i vaše poslovanje te vam savjetujem i implementiram najbolju opciju za vas.

Danas je vrlo jednostavno napraviti svoju web stranicu te s obzirom na želje i potrebe sama izrada može biti jeftina. Osnovni elementi koje morate zadovoljiti kako bi započeli s izradom web stranice su HOSTING, DOMENA, CMS sustav.

Ukratko o domenama

Domene su internet adrese koje imaju unikatno ime i nije moguće imati više domena istog imena. Kada želite registrirati domenu obratit ćete se određenim institucijama kao što je CARNET, ili firmama koje to mogu učinit za vas (IT podrška). Glavna razlika domena je po nastavku iza točke (TLD nastavak), u Hrvatskoj imamo .hr domenu, Bosni .ba domenu, u Srbiji .rs, odnosno svaka država ima svoj nastavak. U zadnje vrijeme sve su popularnije domene .com, .net, .org, .biz, .info – te domene mogu registrirati i fizičke i pravne osobe te moraju zadovoljiti 2 pravila: domena koju žele mora biti slobodna i moraju platiti 12-mjesečnu registraciju domene. Naš Carnet za registraciju imena domene .hr ima ova osnovna pravila: samo pravni subjekti mogu registrirati domenu tipa prosperitas-agencija.hr i to samo jednu, uz to ne može birati naziv domene nego ime domene može biti samo naziv ili riječ iz naziva pravnog subjekta. Nakon što ste odabrali ime svoje domene odabrat ćete HOSTING servis.

Hosting servis

Kod biranja hosting servisa morate uzeti u obzir gdje ćete poslovati. U slučaju da radite u inozemstvu i npr. radite u Njemačkoj najbolja opcija vam je da kontaktirate njemački hosting servis. Kod biranja hosting servisa obratite pažnju na povijest pružatelja, njegove testimoniale, i sve ostale pokazatelje da je pružatelj kvalitetan. Ne želite imati loš hosting jer će to jako utjecati na brzinu vaše web stranice, njezinu stabilnost, a na kraju i na vašu firmu. Hosting servis koji korisitim i koji koriste moji klijenti je IT PODRŠKA i zasigurno se nećete pokajati ovim odabirom. Nadalje, nakon što ste odabrali domenu i hosting servis koji vam je postavio domenu na server, spremni ste na izradu web stranice. No potrebno je odabrati CMS sustav u koji ćete posložiti vašu ideju, firmu.

CMS sustavi

CMS – Content Management System ili sustav za upravljanje sadržajem. Njegova uloga je olakšati i organizirati procese vezane uz kreiranje i prijenos sadržaja pojedine informacije, posebice ako je sadržaj plod suradnje više osoba. Ovisno o svojim mogućnostima može biti namijenjen raznovrsnim subjektima, od malih tvrtki sa par zaposlenika koji na jednostavan način žele ubrzati i pojednostaviti svoje radne procese, pa do većih poslovnih sustava, kao što su npr. novinske kuće. Jedni od najpopularniji CMS-a danas su WordPress sa 58,8% tržišta, Joomla sa 6,5% tržišta, Drupal sa 4,8% tržišta, itd. Mi u Prosperitas radimo s WordPress-om te vam ga preporučamo ako se odlučite za samostalnu izradu web stranice, bloga, portala. Značajke i benefiti WordPressa su jednostavnost korištenja, kvalitetna podrška i sigurnost, puno plug-inova koji će vam pomoći u optimizaciji ili zadovoljavanju potreba vaših kupaca (npr. online plaćanje), uz malo kreativnosti možete napraviti vrhunski dizajn vaše web stranice. U nastavku vam objašavam kako urediti stranicu u WordPressu.

Kako napaviti web stranicu u WordPressu

Odabrali ste domenu, CMS sustav te ste to poslali hosting servisu na instalaciju i sad vam je preostala sama izrada i uređivanje sadržaja stranice. Dobit ćete svoj link kako biste se mogli ulogirati na vašu buduću stranicu i to izgleda ovako: Nakon što se ulogirate u vašu web stranicu pojavit će vam se Dashbord na kojem možete vidjeti sve elemente vaše web stranice i to bi trebalo izgledati isto ili slično sljedećem: Vaša prva stranica izgleda isto kao i ova slika ili je slično njoj, te je spremna za uređivanje i postavljanje sadržaja, slika, efekata, videozapisa: Vaš slijedeći korak je odabir teme vaše web stranice. Na dashbordu pronađite karticu “Appearance” i kliknite na “Themes”. Doći ćete na dio u kojem možete izabrati izgled vaše web stranice: Možete pročitati više o toj temi i njezinim detaljima, pogledati ju prije nego ju aktivirati da vidite zadovoljava li ona vaše standarde ili ne i na kraju ju možete aktivirati i početi uređivati. Kada odaberete temu, popunite ju svojim sadržajem i objavite ju kako bi ju vaši klijenti mogli vidjeti, vi idalje možete mjenjati dizajn odnosno temu. Isti ovaj proces instaliranja teme promijenite s željenom temom i znajte da vam sadržaj ostaje isti te ne morate instaliravati sve ispočetka.

Dodavanje prvih stranica

Kako biste dodali svoju prvu stranicu u dashboardu kliknite na Pages i zatim “Add New Page” te će nova stranica izgledati ovako: Po svojem odabiru napravite stranica koliko vam treba te krenite s izradom vaše navigacije.

Izrada navigacije vaše web stranice

Navigaciju je jednostavno za napraviti. Kliknite na karticu “Appearance” a zatim na “Menus”, te ćete doći na slijedeću web stranicu: Pod tabom “Add menu items” pojavit će se stranice koje ste prije izradili te ih označite kvačicom i pritisnite “Add to Menu” kako biste ih dodali u tab “Menu Structure” te ih tamo posložite željenim redoslijedom. Spremite strukturu kada ste gotovi te pogledajte kako izgleda klikom na vaš link u desnom kutu.

Izrada blog postova i kategoriziranje

Za svoju firmu radit ćete content marketing? Ili jednostavno želite educirati vašu publiku? Najjednostavniji i najbolji način je izrada blog postova. Kako biste izradili blog post kliknite na karticu “Posts” i zatim “Add New Post” te ćete doći na slijedeću stranicu: Ovdje upisujete svoj sadržaj, postavljate slike, videozapise, određujete veličinu fonta, naslove, itd. Svoje blog postove možete i kategorizirati te ih tako označavati i prikazivati gdje želite.

Zaključak

Nadamo se da smo vam pomogli ovim kratkim vodičem kako napraviti web stranicu. Web stranica je besplatna no osnova koju ćete morati platiti je hosting servis i možda domena (ovisi o imenu i jeste li pravna ili fizička osoba). Ako vam treba pomoć pri izradi web stranice javite nam se putem kontakt forme ili na broj telefona. (dodati link koji vodi na kontakt formu)

Petra Perčac

Jurica je odličan i profesionalan. Sve se da dogovoriti i odradi u dogovorenom roku. Sa web stranicom koju je izradio sam prezadovoljna i svakako moje preporuke ide njemu!

Tihana Džidić

Upravo sam pogledala svoju novu web stranicu, i iznenađena sam koliko je kvalitetna i lijepa. Svaka preporuka!

Ivor Kos

Izradili smo web stranicu u Prosperitas i jako smo zadovoljni izradom i suradnjom 🙂

Marijana Kauka

Profesionalnost, usluznost i humanost na jednom mjestu.
Sta vise reci od toga 🙂

Esma Zanini

Danas je gotova WEB stranica, skroz sam ostala oduševljena kad sam otvorila stranicu, odlično, odlično složena stranica, jako pregledna što je bio i cilj.
Jurici idu sve pohvale, jer je stranica gotova i prije dogovorenog datuma.
Dečko je pun ideja, ima rješenje za sve, na svaki moj upit imao je brzi odgovor.
Tople preporuke za Juricu svima.

Esma Zanini

Danas je gotova WEB stranica, skroz sam ostala oduševljena kad sam otvorila stranicu, odlično, odlično složena stranica, jako pregledna što je bio i cilj.
Jurici idu sve pohvale, jer je stranica gotova i prije dogovorenog datuma.
Dečko je pun ideja, ima rješenje za sve, na svaki moj upit imao je brzi odgovor.
Tople preporuke za Juricu svima.

Stjepan Hornung

Vrlo profesionalan pristup izradi web-stranicama. Sve što smo dogovorili odradili su perfektno i sada znam da mogu računati na profesionalni podršku. Svakako preporučam👍

Josip Miller

Jurica mi je pomogao riješiti problem s ukradenim računom. Toplo preporučam, jako je strpljiv i stručan

Marijana Ljevar

Jurica se javio na moj Facebook oglas za rješavanjem problema sa Facebook kampanjom i pomogao stručno i ažurno

Stojan Vukovic

Fenomenalno iskustvo i sjajan momak! Brza i efikasna usluga! Sve preporuke! 🙂

Proglašeni smo jednom od najboljih digitalnih agencija u Hrvatskoj od strane DesignRush!

Proglašeni smo jednom od najboljih digitalnih agencija u Hrvatskoj od strane DesignRush! Naša agencija nedavno je prepoznata kao jedna od najboljih digitalnih agencija u Hrvatskoj od strane DesignRush-a. Ova nagrada naglašava...

10-15% popusta na naše usluge za članove UO Pula

Dragi članovi Udruženja obrtnika Pula, U Prosperitas agenciji, ponosni smo što nastavljamo našu plodnu suradnju s Udruženjem obrtnika Pula. Želimo vas obavijestiti o posebnim pogodnostima koje smo pripremili kako bismo vam pomogli unaprijediti vaše poslovanje i online...

3 načina za bolji marketinga na društvenim mrežama

Sada je važnije nego ikad unaprijediti marketing vila i apartmana na društvenim mrežama. Uz prave promjene i pomoć stručnjaka, viti ćete na putu do velikog rasta. Društvene mreže doista postaju nova tražilica.  Kombinira sadržaj s profesionalnim informacijama kako bi...

6 načina za pokretanje vlastitog bloga za goste vaših vila i apartmana

Važnost bloga o apartmanima i vilama očiglednija je nego ikada. Postoji mnogo razloga zašto biste trebali započeti pisanje blog o vašim vilama i apartmanima što je prije moguće.  Od boljeg SEO rangiranja do važnih informacija za vaše goste, to može biti upravo...

Zašto je pisanje blogova OBAVEZNO za marketing vaših apartmana?

Postoje naizgled beskonačni putevi kojima možete ići kada je riječ o marketingu i marketingu vaših apartmana, ali blogovi su nešto o čemu možda prije niste razmišljali. Možda ste se brinuli da će vam trebati više vremena nego što je vrijedilo, da neće biti dovoljno...

Saznajte kako implementirati PPC i SEO u marketing vaših apartana – [KRATKI VODIČ]

Da biste maksimalno iskoristili svoje PPC i SEO napore, morate razumjeti kako to dvoje funkcionira zajedno.  Obje su metode temelj vaše strategije, ciljeva i oglašavanja apartmana. Od ključne je važnosti da se ne oslanjate u potpunosti samo na jednu metodu koja...
Share This